Mars’ta yaşam var mı yok mu tartışmaları devam ede dursun her gün dünya dışı zeki yaşama dair yep yeni kanıtlar ve belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de “Nakhla” adı verilen içerisinde gömülü halde biyolojik bir kapsül bulunduran Mars kayasıdır.
Bilim adamlarının 28 Haziran 1911’de Mısır’da buldukları ve Dünyamıza 1.38 milyar ışık yılı uzaktan Mars’tan geldiğini tespit ettikleri bir meteoroid kayası üzerinde yaşama dair önemli bir kanıt daha tespit ettiler. Yaklaşık olarak 11 milyon yıllık geçmişe sahip bu kaya parçası içerisinde biyolojik bir oluşumu barındırmakta.
Meteor parçası üzerinde yapılan çalışmalar sonunda merkezinde eş merkezli bir çepere sahip kapsül benzeri bir biyolojik yapıya rastladılar. Kaya içerisinde adeta kendisini bir tür koza gibi korumaya almış olan bu fosilleşmiş nesne bir tür hücreyi andırmakta. Dünyamız şartlarına uyum sağlayamadığından mı bilinmez lakin burada gelişerek biyolojik bir varlık gösterememiştir.
Eliptik bir görüntüye sahip, fosilleşmiş bu biyolojik nesne şuan bile halen sırlarını açık etmiş değil. Bilim insanları bu açıklamalarından öte ne gibi veriler elde ettiler bilinmiyor, fakat bu bile bazılarının boş olduğunu iddia ettiği bir takım sistemlerin sanıldığı gibi hiç de boş ve uygunsuz yaşam şartlarına sahip olmadığını göstermektedir.
2018 yılında bir İngiliz Tv kanalı olan ITV ye röportaj veren NASA eski yöneticisi Charles Bolden konu ile ilgili şunları söylemiştir:
“ Geçmişte Mars, bazı açılardan Dünya’ya benzer bir gezegendi. Dünya dışı yaşam formları ile doluydu… Tekrar ediyorum … bir zamanlar … ama şuan bile bir yerlerde bu tip yaşam formları varlıklarını devam ettiriyor olabilirler “.
Bununla birlikte, Bolden’in açıklamaları ve ilgili bu keşif hakkında, Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezinin web sitesinde, Mars meteorit örneği üzerinde yapılan tüm analizleri bulabilirsiniz.